Psycho-Pass


Japonların hayal gücünün sınırı yok sanırsam. Geleceğe yönelik çok değişik hayalleri var. Herkesin vardır  ama onlarınki bir başka. Herkes uçan otomobilleri, günlük işleri yapabilen robotları düşünür. Jetgiller gibi. Işınlanma falan filan.
Ama bu sefer ki bir başka. En azından bana göre
Şöyle bir sistem düşünün: Sizin fiziksel durumunuza göre yorum yapan, psikolojik olarak durumunuza göre sizin renginizi belirleyen ve size bir şuç katsayısı adından bir sayı veren bir sistem düşünün. İşte bu animede böyle bir sistem var. Adı da Sibly Sistem. Bu sistemde  toplumun her bir bireyinde ‘Psycho Pass’  ı var. Senin rengini ve suç katsayını belirliyor bu Psycho Pass.  Sibyl Sistemin nasıl işlediğini , bunu neyin ya da nelerin oluşturduğunu animenin sonlarına doğru öğreniyorsunuz. Tabi mangasında daha çabuk öğreniyorsunuz. O ayrı.
Not1:
Özellikle de bu animede dikkatimi çeken bir şey de kötü adamların yakışıklı kaslı maslı oluşu.Hele siyah gömlek giyen bir karakter var o ayrı bir ilgimi çekti orası ayrı :D sanki animeyi onlar için izliyorum :P öyle bir şey yok tabiîkide yanlış anlaşılma olmasın.
Sistemin asıl amacı elbette toplumun refahını sağlamak. Herkes sisteme alışmış. Sistemde senin yeteneklerin okunuyor ve ona göre senin ne iş yapabileceğin söyleniyor. Bu da şu demek oluyor;  sistem seni baştan sona tarabiliyor ve her şeyini okuyor.  Değerlendirmesini de yapabiliyor.
İşte bu sistemde yüksek puan alarak  tüm bakanlıklarda çalışabilme olanağını elde eden birisi var ki o da baş kahramanımız Tsunemori Akane. Kızımızın sınavlarda başarısı yüksek ve  pscyho pass ı daima temiz.  Kolay kolay etkilenmez psycho passı. Katıldığı iş ise kamu güvenliği bürosunda ‘Müfettiş’lik.
Toplamda 7 kişiden oluşan bir ekip ile çalışılıyor. Bu ekibin içinde analiz uzmanı, infazcı ve de müfettiş var.  Analiz uzmanını az çok biliriz. Durumu değerlendiren yol gösteren, incelemeler vb yapan kimse.  İnfazcıya gelince, animede açıklaması var çok güzel bir şekilde ama bende açıklamaya çalışacağım, geçmiş zamanlarda müfettiş çalışırlarken bir çok kişiyi öldürme durumlarda olduklarından bundan kötü etkileniyorlarmış, hem psikolojik olarak etkilendiklerinden hem de suç katsayıları çokça artış gösterdiğinden bu konuya çözüm olarak toplumdan ayrı tutulan gizli suçlu olarak bilinen ve psycho pass ları düzelmeyecek olan, terapi merkezinde  hayatlarını geçirecek olan belirli yetenekte olan kişileri infazcı olarak müfettişlerin yanlarına vermişler. 
Öldürme işleminin gerçekleşmesi;  böyle bir kararı normal bir birey doğru olarak karar alamayabilir,mangakaya göre, bu yüzden sibyl sistem kendisi karar veriyor. Müfettişlerin ellerinde tuttukları ‘hükümgah’ adı verilen silahlar, sibyl sisteme bağlı olan, kişinin psycho pass ına göre karşındaki felç eden ya da yok eden bir silah.
Not 2: Hükümgahını eline alan kendini güçlü hissediyor. Ayrıca gerçekten harika görünüyorlar.
Not3 : Analiz uzmanımız bir kadın ve gerçekten sexy. 2. Bölümdende anlaşılacağı üzere kadın lezbiyen. 
Shion Karanomari; analiz uzmanımız. Tıp lisansı var ve de arka plandan destek veriyor. Genellikle şöyle bir lafı var; “bugün giydiğim sütyenimin üzerine yemin ederimki …. “ Kadın normal değil hocam.
Shusei Kagari; Benim favori karakterlerimden. Siyah gömlek-kırmızı kravat, rahat tavırları olan bir infazcı.
Yayoi Kunizuka: Bir zamanlar sistem onaylı bir müzisyen olan yayoi, şimdi bir infazcı. Sert bir görünümü var bence.
Tomomi Masaoka: Babacan davranışları ile her zaman Akane’ye yardım eder. Yaşca büyük olduğundan, daha fazla tecrübeye sahip olduğundan bilgece sözler söyler her zaman.
Nobuchika Ginzo:  Suç katsayısına devamlı dikkat eder. Çünkü hayatında 2 önemli insanın rütbesi düşürülmüştür. İlk müfettiş olan babası, suç katsayısı çok yükselir ve psycho pass ı düzelmez hale gelir sonucunda da infazcı olur. Aynı şey iş arkadaşınında başına gelir ve o da bir infazcı olur.
Spoiler.
Sonradan infazcı olan babası Masaoka, İş arkadaşı da Kogami.

Shinya Kogami:  Hedefi bir davayı çözmektir. Bu dava 3 yıl öncesine dayanır aslında. İş arkadaşını kaybetmiştir bir olayın çözümü sırasında. Hem de çok kötü bir şekilde öldürülmüştür. Öldüren kişinin amacının bir mesaj vermek olduğunu anlar Kogami. Ancak o kişiye ulaşamaz. Yalnızca adını biliyor ve elinde bulanık bir resim vardır.
* Açlış şarkıları çok hoşuma gitti. 2 tane açılış şarkıları var, ilkini daha çok seviyorum. >PsychoPass 1. açılış şarkısı (Ling Tosite Sigure- Abnormalize) *Grup gerçekten çok iyi bence. Albümünü dinlemenizi tavsiye ederim.)
Kapanış şarkısınında başını seviyorum.İlk 1 dakikasını. >PsychoPass Kapanış Şarkısı

Bundan sonrası yorumlarım ve screen shotlarım.



 sabah sizi böyle bir şeyin uyandırığını bir düşünün. benim hoşuma gitti. :)
 Akane'nin arkadaşları.
 işte siz karanomari. :) Sexy bir duruşu ile karşınızda :)


 İşte 'siyah gömlekli' :)Kagariii :)


 Her haliyle :))

Tsunemori Akane . Kısa saçlarıyla, kendinden emin duruşu ile karşınızda.


Shinya Konamari.
 Masaoka ve Kagari.









Sarhoş Kagari :)
 O bakış. :D ehehe. bende olsam bende bakardım.:P


 Cool Duruş diye buna derim ben ;)

 Bazen bu ifadeyi takındığımı itiraf etmeliyim :D

 Kıyafet değişikliğinide sistemde rahat rahat, sıkıntı çekmeden yapılabiliyor.


 Adını hatırlamıyorum ama bu adam tamamen mekanik.

 Eski profesörlerden Segai-sense. Kişinin haraketlerine bakıp, mantıklı yorumlamasıyla kişinin tüm özellikleri kavrar. hayatını çözer. tıpkı sherlock holmes gibi.


 Farklı düşünceleri ile tüm sistemi sorgulayan çok akıllı bir adam. Makishima.

 Karşınızda Kagari. :)
 Çok tatlı bir bakışı yok mu?

 Herkes kabullenmiş sibyl sistemi.
 Bahsettiğim Hükümgahlar.


 İletişim aracı olarak saat gibi taktıkları şeyi kullanıyorlar. Görüşmeleri ve psycho-pass okumayı yapıyorlar.
 Bunda bir suçlunun tüm bilgileri var.
 Akane'nin ilk geldiği zaman.
 Hükümgahları getiren araç.
Bundan sonrakiler ilk bölümden, ilk tanıştıkları anlardan.





 Akane'nin hükümgahı ilk gördüğü eline aldığı zaman. Bir araç içinde geliyor hükümgahlar, kapak açılıyor, tısss diye, ardından tak diye çıkartıyorsun oradan silahı. Hükümgah o sırada seni tanıyor, adını söylüyor filan. bunu sadece sen duyuyorsun.


*MÜJDE!  2. sezonu çıktı psycho pass' in. :) Çok iyi gidiyor. ^^
*online izlediğim için şimdilik foto yükleyemeyeceğim. ama kızımız duruyor onu söyleyeyim :)
2. sezonun bitiş şarkısı: Egoist - Fallen
2.sezonun başlangıç şarkısı  Ling Tosite Sigure - Enigmatic Feeling 
Ling Tosite Sigure grubunu seviyorum ya. çok iyi şarkı yapıyorlar. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Black Bird - Manga

Haikyuu! Azimli Bir Voleybolcunun Hikayesi

Ookami Shoujo to Kuro Ouji-Wolf Girl and Black Prince